Annica Öhrn Karlsson tittar in i kameran.
1 av 2
Annica Öhrn Karlsson Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio
Patrik Wincent tittar in i kameran.
2 av 2
Patrik Wincent Foto: Privat

Föräldern: Vi införde tv-spelsfria söndagar

Öhrn Karlsson: Det blev mer lek
1:35 min

Allt fler ungdomar spenderar mer tid att spela tv-spel än tidigare. För några riskerar det att skapa problem. 

Att spela tv-spel blir allt vanligare bland barn. För de allra flesta är tv-spel en fritidssysselsättning. Men för några blir tv-spelet en heltidssysselsättning som konkurrerar ut läxläsning eller måltider. 

Patrik Wincent arbetar med att hjälpa barn som inte längre kan hantera sitt spelande. Enligt honom kan flera orsaker ligga bakom när barn tvångsmässigt spelar. 

– Det kan handla om bakomliggande orsaker så att den virtuella världen blir mer trygg, säger han och fortsätter:

– Men vi vet också att spelen gör att vi utsöndrar dopamin, att vi mår bra. Och det handlar också om att spelen gör att vi skapar en identitet på nätet som kanske tvingar oss att fortsätta spela. 

Enligt Statens medieråds senaste undersökning om medievanor spelar var tredje pojke i 11-årsåldern tv-spel tre timmar eller mer om dagen. Och enligt samma undersökning spelar barn allt mer tv-spel än tidigare år.

– Det finns de som klarar av att hitta en balans själva. Men för de som har en stark identitet i något spel så behöver man sätta en struktur. 

Annica Öhrn Karlsson, mamma till tre barn, införde tv-spelsfria söndagar för att få barnen att göra andra saker än att titta på en skärm. 

– Det blev mer lek av det. De träffade mer kompisar eller spelade fotboll. Det blev oftast mer rörelser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".