Kulturhuset Eden och Folket hus i Lilla Edet. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Folkets hus i Lilla Edet portar SD

Sverigedemokraterna i Lilla Edet nekas att hyra Folkets Hus för ett möte. Folkets hus VD, Jessica Pedersen, hänvisar till deras uthyrningspolicy och till säkerheten.

Enligt Folkets Hus policy ska den som hyr lokalerna stå för grundläggande principer som allas lika värde, jämställdhet och jämlikhet. Därför säger de nej till grupper som står för det motsatta.

I uthyrningspolicyn står också att även om ett politiskt parti fått plats i demokratiska församlingar genom demokratiska val, inte automatiskt gör att deras politik främjar demokrati och rättvisa.

Mattias Ternehäll, ordförande i valberedningen för Sverigedemokraterna Västra Götaland Västra, skriver i ett mail till kommunledningen att detta innebär att deras ledamöter inte kan delta i kommunfullmäktige som hålls i Folkets Hus.

Han skriver också att han inte tror att det handlar om en säkerhetsfråga.

"Det handlar i själva verket om ett fåtal ledande personer inom Folkets hus som använder sin förtroendeställning som ett verktyg att bedriva ett privatpolitiskt destruktivt arbete mot oss som politisk förening."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".