Porträttbild av Carin Ramneskär med glasögon i håret. Foto: Julia Forsberg /Sveriges Radio P4 Väst
Carin Ramneskär (M) Foto: Julia Forsberg /Sveriges Radio P4 Väst

Moderat oppositionsråd delade artikel från Fria tider

1:54 min

Nyligen delade Uddevallas moderata oppositionsråd, Carin Ramneskär, en artikel från högerextrema tidningen Fria Tider på sin facebooksida.

Artikeln som Carin Ramneskär delade handlade om en flicka i en mellanstadieklass i Eskilstuna som tvingats byta skola sedan hon utsatts för sexuella trakasserier. Själv säger hon att hon inte känt till tidningens främlingsfientliga innehåll när hon delade artikeln.

– Det är svårt att hålla sig uppdaterad på vem som hör hemma vad, säger Carin Ramneskär.

Fria Tider är en av de större, mer välkända främlingsfientliga tidningarna, borde inte du som politiker haft koll på det?

– Vad jag bör ha haft är en sak, sen att jag inte var påläst. Jag får förbättra mig då.

Hur känner du nu när du vet om vilken typ av tidning det är?

– Då hade jag kanske inte haft den tanken på att dela det reportaget på det sättet, eller delat det överhuvudtaget.

Jonathan Leman, från Stiftelsen Expo, som samlar och analyserar information om intoleranta grupper, nätverk och fenomen, anser att Carin Ramneskär som politiker ska ha koll på vad de delar på nätet.

– Jag tycker nog att man kan förväntas ha kunskaper om några av de viktigare sajterna från den här politiska opinionen i dagens politiska landskap, säger Jonathan Leman på Expo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista