Ensam man som tittar ut genom ett fönster.
Foto: Mats Andersson/TT.

40-tal familjer gömda i Tvåstad

Anders Wiklund: Det är inte olagligt att gömma flyktingar
1:42 min

Frivilliga nätverk hjälpte sextonåriga Leonora och hennes familj att överleva medan de levde gömda. Familjen har nyss fått besked att de får stanna i Sverige efter tolv års väntan.

– Nätverket Ingen människa är illegal har hjälpt oss jättemycket, med hyra, mat och många andra saker, berättar Leonora, som egentligen heter något annat. Familjen, som ursprungligen kommer från Kosovo, bor nu i Trollhättan.

– Vi tackar dem jättemycket. Det är de som hjälpt oss så att vi ska kunna klara oss.

Anders Wiklund från Ingen människa är illegal berättar att i Trollhättan och Vänersborg finns minst 30-40 familjer som håller sig gömda.

– Det är inget fint liv de här människorna lever. De är beroende av medmäniskor som i viss mån kan hjälpa dem ekonomiskt.

– Det kan handla om mat från butiker som skänks, eller vi kan samla ihop mindre summor pengar från människor som vill hjälpa till.

Många tycker att om man har fått ett avslag på sin ansökan om asyl ska man lämna landet, och nätverk som Ingen människa är illegal borde inte bidra till att förlänga lidandet hos dem som håller sig gömda. Anders Wiklund säger att han inte kan förstå den kritiken:

– Det är inte olagligt att gömma flyktingar. Vi ingår i en lång tradition i mänsklighetens historia. Alltifrån nunnorna i Alsike kloster som hjälper flyktingar i Sverige till den människorättsrörelse i 1800-talets USA som gömde slavar som flytt från plantagerna. Det har alltid funnits människor som är beredda att hjälpa andra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".