En amerikansk hummer. Foto: Daniel Valentinsson/Länsstyrelsen Västra Götaland
En amerikansk hummer. Foto: Daniel Valentinsson/Länsstyrelsen Västra Götaland

Inget importstopp av levande amerikansk hummer

EU avvisar Sveriges krav på ett importstopp av levande amerikansk hummer, säger en källa vid EU-kommissionen till nyhetsbyrån Reuters.


Förslaget har misslyckats att få stöd i en EU-kommitté som tittat närmare på fallet, enligt Reuters. Men, säger tjänstemannen, EU ska nu undersöka andra åtgärder, "mindre snedvridande för handeln", för att svara på Sveriges begäran.

Sverige vill stoppa importen av levande amerikansk hummer som anses vara en invasiv art som kan hybridiseras och på sikt slå ut den europeiska hummern. Den kan också sprida sjukdomar och parasiter, enligt svenska myndigheter.

Sedan 2008 har 32 amerikanska humrar hittats i svenska vatten. De flesta har enligt Havs- och Vattenmyndigheten troligen rymt eller släppts ut från olagliga sumpar.

Ett importstopp skulle vara kostsamt för amerikanska och kanadensiska fiskare.

Exporten av levande hummer från USA och Kanada till EU omsatte 200 miljoner dollar förra året, motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".