Porträttbild Elza Dunkels. Foto: attias Pettersson, Print & Media, Umeå universitet.
Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och arbetar som lärarutbildare och forskare vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson, Print & Media, Umeå universitet

"Se helheten vid ohållbart spelande"

Elza Dunkels: Försök tänka bort det digitala
0:47 min

Ur forskningssynpunkt finns det inget som heter tv-spelsberoende. Istället handlar ett överdrivet spelande ofta om helt andra saker.

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och arbetar som lärarutbildare och forskare vid Umeå universitet. Hon säger att ett överdrivet spelande ska ses som en del av något annat.

– Det handlar ofta om något större, så det är viktigt att inte lägga skulden enbart på spelandet eller i värsta fall ungdomen det handlar om. 

Hon säger att för en del handlar överdrivet spelande om en ohållbar skolsituation där det blir lätt att fly in i spelande. 

Hur stort ansvar har föräldrar att se de här problemen?

– Föräldrar har alltid ett stort ansvar. Det är extra olyckligt att det talas om ett beroende. Det demoniserar spelandet och får det att låta destruktivt. Det finns inget stöd i forskningen för det.

Hon menar att ett demoniserande av tv-spel leder till att vuxna inte får de verktyg de behöver för att stötta unga till ett mer vettigt spelande. 

– Som föräldrar ska man se till helheten, det gäller även skolpersonal. Det kan vara en enorm tröst att få vila i ett spel. Men ibland behöva unga också någon som säger "nu måste du också ta tag i den här grejen".

Vad vill du hälsa oroliga föräldrar till tv-spelande unga?

– Se till hela barnet och försök tänka bort det digitala. En skada som orsakas av fotboll betraktas inte på samma sätt som en skada som någon fått av spelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".