Sillproducenten Martin Kuhlin står framför trålaren Rön Fiskebäck. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Martin Kuhlin märker av trycket på certifierad fisk. Foto: Sveriges Radio
Sill. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Sill fiskad utanför den svenska kusten miljömärks enligt MSC. Foto: Sveriges Radio

Sillfiske utanför svenska kusten miljöcertifierat

2:12 min

Idag certifieras sillfisken i Skagerack, Kattegatt och västra Östersjön enligt MSC, den internationellt största märkningen för hållbar fisk.

Danska och svenska båtar har gått ihop gemensamt för att få certifieringen för sillfisken med trål, not och nät.

– Vi är ju väldigt glada för det. För vi har ju jobbat för det här. Det här ser vi som en bekräftelse på att vi tar ansvar för det fiske som vi driver. Och vi ger en garanti till konsumenten att det de äter är uttaget på ett hållbart fiske, fiskade med redskap som är godkända. Och konsumenten ska känna sig lugn när man äter sill som är MSC-godkänd, säger Thomas Alhström som är ordförande för Swedish Pelagic Federation och på så sätt representerar svenska fiskare som fiskar på öppet hav, bland andra makrillfiskare och sillfiskare.

I hamnen i Ellös, i Orust kommun, ligger två trålare som nyligen kommit från Nordsjön med sammanlagt 150 ton sill.

Till sillproducenten Sweden Pelagic Ellös kommer dagligen sill från antingen Skagerack, Kattegatt eller Nordsjön för att tas om hand, alltså rensas, filéas och läggas in för att sen skickas vidare till handeln.

Är certifieringen viktig för er?

– Otroligt viktig. MSC-märkning är något som kunden vill ha, säger Martin Kuhlin som är vd.

Från och med idag är all sill som kommer till hamnen i Ellös certifierad enligt MSC, Marine Stewardship Council. Det betyder kortfattat att sillen är fiskad på ett enligt MSC hållbart sätt; att beståndet är bärkraftigt, att fisket tar hänsyn till miljön och att det finns en långsiktig plan för ett hållbart fiske.

– Jag är väldigt glad. Jag tycker att det här är positivt, säger Minna Epps som är programdirektör på Marine Stewardship Council i Stockholm.

– Det handlar om att skapa ett incitament för vi vill ju göra en skillnad under ytan, fortsätter hon.

Det har kostat omkring en och halv miljoner kronor och har tagit nästan ett och ett halvt år för fiskarna att få igenom certifieringen. Väl investerade pengar, enligt Thomas Ahlström på Swedish Pelagic Federation.

– Vi har jämt fört en politik att vi tar ansvar för det vi gör. Och nu har vi fått ytterligare en bekräftelse på att vi jobbar åt rätt håll och kan få miljögodkända produkter, säger han.

– Och för att till exempel kunna sälja på marknaden på norra Europa så är det nästan en nödvändighet att den är MSC-godkänd, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista