Personer kramar varandra, avspärrningar med polisens vita band
Delad bild. Elever tröstar varandra/polisens avspärrningar efter attacken. Foto: Foto: Thomas Johansson/TT, Jonathan Nackstrand/AFP
Ett år efter skolattacken i Trollhättan

Skolattacken – skräck, sorg och drömmar om framtiden

Polisen: Det var en fruktansvärd syn
5:58 min

Den 22 oktober förra året gick 21-årige Anton Lundin Pettersson, maskerad och beväpnad med ett svärd, in på Kronanskolan i Trollhättan. Det här är vad som hände sedan.

– Jag hade svenska i klassrummet när städerskan kom in och inte kunde andas och sa att det är någon i skolan med svärd. Några svimmade och grät, och så fick vi höra att det var blod i korridorena och då visste vi att någon hade dött, berättar 16-åriga Leonora, som egentligen heter något annat.

15-årige eleven Wahed öppnade dörren när Anton Lundin Pettersson knackade på. Han skadades svårt i attacken, men överlevde.

Sedan känner jag att jag har ont – det kommer mycket blod.

– Det kommer en kille och knackar, han börjar prata, han tror att jag är svensk för jag är vit, men när jag frågar "vem är du?" så slår han mig direkt. Jag känner först ingenting, sedan känner jag att jag har ont – det kommer mycket blod, berättar Wahed, som fick ett hugg i magen.  

På åtta minuter var allt över. Den första polispatrullen på plats skjuter gärningsmannen Anton Pettersson Lundin till döds uppe på andra våningen. Men då har han redan hunnit döda och skada flera personer.

– Det var en fruktansvärd syn. Så fort vi kom in såg vi döda och skadade, och så framgick det också att polisen hade skjutit mot den misstänkte, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Efter att Wahed återhämtat sig från sina skador och får frågan om hur han ser på framtiden, svarar han beslutsamt:

– Jag vill bli polis. Jag vill hjälpa människor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".