Dante Bocangel tog hand om en av de skadade i skolattacken. Här står han framför en ambulans.
Dante Bocangel, ambulanssjuksköterska, berättar om ett organiserat kaos på Kronan. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio P4 Väst
Ett år efter skolattacken i Trollhättan

"Det ligger folk, det är blod och helt tyst"

Sjuksköterskan: Ett ordnat kaos
4:25 min

Ett år har gått sedan skolattacken i Kronan. I två delar berättar P4 Väst om vad som hände. I del två får du följa polis- och ambulanspersonalen in i skolan.

Strax efter klockan tio den 22 oktober ringer panikslagna människor in till SOS Alarm och berättar att elever på skolan Kronan blir attackerade. 

– Redan när jag fick samtalet hörde jag att det var något speciellt. Det var inga artighetsfraser. Inre befäl sa att någon på Kronanskolan går runt med svärd eller kniv och sticker ner lärare och elever, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson. 

Redan när jag fick samtalet hörde jag att det var något speciellt.

Det tar mindre än tio minuter från det att larmet kommer till att gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, är skjuten. För att ta hand om skadade på platsen kallas Dante Bocangel, som sitter i sin ambulans på Näl. När han kommer till platsen är det ett organiserat kaos. Inne i skolan är det en helt annan verklighet. 

– En surrealistisk bild. Det ligger folk, det är blod. Det är helt tyst förutom någon musik som spelas från någon mobil. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".