Bild på Svante Axelsson
Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige, på Högskolan Väst i dag. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Städerna lättast att göra gröna

Svante Axelsson: Omvandlingen kan gå fortare än vad vi tror
1:25 min

Det är städerna som är lätta att göra gröna, det sa Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige, när han besökte Högskolan Väst under deras hållbarhetsdag.

– Städerna är lätta att ställa om eftersom man kan uppnå flera positiva effekter samtidigt menar Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige.

Han var en av föreläsarna när Högskolan Väst i Trollhättan arrangerar en hållbarhetsdag med temat hållbart stadsliv.

– Minskar man antalet fossildrivna bilar i stadstrafiken minskar man inte bara klimatpåverkan utan får även positiva hälsoeffekter med minskade avgaser. Det är ett exempel på synergieffekter, förklarar Svante Axelsson.

Han tror att utvecklingen av hållbara städer med mer cykling, kollektivtrafik och satsningar på handel i stadskärnorna istället för köpcentra utanför städerna kommer att gå fort.

– Titta bara på utfasningen av glödlampan. Det gick fortare än vi trodde. Vi är inne i ett teknikskifte just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".