Sadeldelfinen, är en art som syns allt mer i de halländska vattnena.
1 av 3
Sadeldelfinen, är en art som syns allt mer i de halländska vattnena. Foto: Mads Schultz / Öresundsakvariet/TT
Öresvinet kallas även för flasknosdelfin på grund av den flaskliknande nosen.
2 av 3
Öresvinet. Arten kalla även för flasknosdelfin på grund av den flaskliknande nosen. Foto: Nasa.
Strimmig delfin. Död.
3 av 3
Strimmig delfin. Definen på bilden dog efter att ha strandat på Onsalahalvön i april 2016. Foto: Anders M Nilsson / Göteborgs Naturhistoriska museum / Västarvet / TT

Delfiner vanligare längs västkusten

"På senare år blivit allt fler arter"
1:28 min

Den senaste tiden har antalet delfiner i svenska vatten ökat och flera delfiner har strandat och siktats längs västkusten. Delfiner kan ha blivit en standardart i vår marina fauna.

Valexeperten Svante Lysén vid Göteborgs Naturhistoriska muséum, säger att delfiner allt oftare rör sig utanför Hallandskusten.

– Det är en klart ökande trend. Både bland delfiner och större valar, knölvalar framför allt, säger han.

Det är kanske en överdrift att kalla dem vanliga, men visst finns det delfiner i svenska vatten. De har däremot inte har varit särskilt synliga - fram tills nu.

– Den vanligaste som förekommer nästan regelbundet här utanför våra vatten är vitnosdelfin. Men nu på senare år har det blivit allt fler arter.

– Det har varit öresvin. Det är samma man har på delfinarier. Sedan har vi sadeldelfin som senaste månaden varit nere i Öresundstrakten och nu senast syntes utanför Göteborgs södra skärgård.

Bara i år har det siktats delfiner och även rapporterats om ovanligt många strandade delfiner, bland annat längs Hallandskusten.

Bland de mer spektakulära fynden hör fyra strimmiga delfiner, en art som inte har setts i svenska vatten på 18 år.

– Strimmig delfin är en rätt ny art som har kommit in. Sedan finns det vitsidingen också. Så det är väl fem arter som figurerar, säger Svante Lysén.

Är delfinen på väg att bli en standardart i svenska vatten?

– Ja det känns nästan så, säger han.

Exakt vad delfinökningen beror på är enligt Svante Lysén svårt att säga om det är klimatet eller att de blir fler eller om det beror på den stora tillgången på sill och makrill längs kusten i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".