XXX framför en bardisk med dekorerade pumpor. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio
1 av 2
XXX lär sina elever att ta tillvara på pumpaköttet efter att frukten har karvats ur och förvandlats till dekoration. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio
Utkarvade pumpor med olika figurer. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio
2 av 2
Pumpakonst i Hunnebostrand. Foto: Petra Lund Kempe/Sveriges Radio

Pumpakonst på menyn för kockelever i Hunnebo

Läraren Peter Kloth: Inte bara karva ut och slänga
0:36 min

Under en två dagar lång utmaning ska eleverna vid maritima kockutbildningen i Hunnebostrand blanda nytta och nöje med pumpor i fokus.

Tanken är att eleverna under onsdagen ska karva och dekorera pumporna för att sedan ta vara på själva pumpaköttet och laga till något gott av det under torsdagen.

– Det ligger i tiden och jag tycker det är viktigt att eleverna lär sig att ta till vara på det som finns och inte bara karva ut och slänga. Det har med ekonomi att göra, vi kan ta hand om mycket mer på restauranger än vad vi gör idag, säger läraren Peter Kloth.

I köket var det under onsdagen full aktivitet och många pumpamotiv skapades. Ugglor, varulvskaniner och vargar bland annat.

– När jag var yngre såg jag att Ulf Lundell hade en varg tatuerad på armen så jag gjorde en likadan, sen är jag från Värmland så det hör ju till, berättar Stefan Holmberg.

Noj Lysell hade valt ett enklare motiv.

– Jag har skrivit "Boo". Det såg snyggast ut och de andra var så avancerade, säger Noj Lysell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".