Två personer i kuddhög
Frida Stålhandske och David Forslund arbetar tillsammans för att ungdomar ska lyckas med sina projekt. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Mötesplatsen ska få unga att stanna i Åmål

Frida Stålhandske : Här får unga hjälp att genomföra sina idéer
1:03 min

Åmål vill engagera sina ungdomar och få dem att stanna kvar. I en nyrenoverad lokal i centrala Åmål ska det ske. På torsdagkvällen är det invigning.

- Det är en mötesplats för unga som kommer hit med sina idéer. Här får de handledning och stöd för att genomföra idéerna, säger Frida Stålhandske som är verksamhetsledare.

Det kan vara svårt att hitta sysselsättning i Åmål om man är mellan 16 och 30 år. Därför ska nu Young Innovation Hub satsa i tre år på ungas idékraft. Det är ett samarbete mellan Åmåls kommun och Fryshuset i Stockholm. Frida Stålhandske har arbetat med ett tidigare projekt som hjälpt fram ungdomar och det har gett resultat.

- Det har varit bokprojekt, serietidningar och vintage. Stadsloppet som har genomförts två år i rad är en av de ungas idéer.

Hubben ska ge kraft till unga och kanske få dem att bo kvar på landsbygden.

- Det är en tuff tillvaro på landsbygden med hög arbetslöshet och hubben kan ge alternativa sysselsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".