En reflex lyses upp av baklyktan på en bil
1 av 2
Det kan vara dags att se över reflexerna där hemma. Livslängden är bara tre år. Foto: Varfjell, Fredrik
Agneta Berlin från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande i Fyrbodal bär reflexväst samt reflexer på anklarna.
2 av 2
Agneta Berlin, NTF Fyrbodal, visar hur man bäst syns i mörker. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio

Reflexen – liten detalj som gör stor skillnad

Agneta Berlin: Syns man inte har bilarna inte en chans att stanna
0:25 min

Mörkt på morgonen, mörkt på kvällen. När vintertiden inleds i helgen är det hög tid att inventera reflexförrådet. Det kan rädda ditt liv.

Risken att bli påkörd av ett motorfordon är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken, och gatubelysning garanterar inte att du syns. 

– Ljuset når inte ner och man har ofta mörka kläder, och ljuset äts upp av den mörka asfalten som är runt omkring, och av mörkret i sig också, säger Agneta Berlin från NTF Fyrbodal.

Men när du bär reflex kan en bilförare se dig på 125 meters avstånd. Utan reflex och med mörk klädsel, som majoriteten av befolkningen bär, syns du först när bilen är 20 till 30 meter från dig. Och tro inte att reflexer tål att rassla runt i byrålådan under flera år.

– Reflexer är färskvara. De håller ett par, tre år om man använder dem. När man inte använder reflexen och den skramlar i fickan mot nycklar och pengar, då slits ytan och reflexförmågan minskar, säger Agneta Berlin.

Fråga

Tre livsviktiga reflexråd

Närbild på en P4 Väst-reflex. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
  • En reflex som rör sig syns bäst. Låt den hänga i ett snöre eller kedja, alternativt sätt dem på armar och ben. 

  • En reflex blir snabbt gammal. Helst ska du byta ut reflexen varje år. 

  • Placera reflexen lågt. Då syns de bäst i bilens halvljus. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".