Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga åtal när flickor hotas giftas bort i Uddevalla

Publicerat tisdag 1 november 2016 kl 04.30
Kammaråklagare Katarina Olsson: Man är rädd och utlämnad
1:30 min
Närbild på ett par som håller handen med en kabelstripe som binder samman deras händer. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
1 av 2
Av 48 utredningar om tvångsäktenskap i Sverige har bara en lett till åtal och fällande dom. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Kammaråklagare Katarina Olsson tittar in i kameran.
2 av 2
Kammaråklagare Katarina Olsson har lett en förundersökning. Trots flera åtgärder väcktes inget åtal. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio P4 Väst

Uddevallapolisen har utrett tre fall där flickor uppger att de ska giftas bort. Men inget fall har lett till åtal.

Hösten 2015 i Uddevalla. En flicka i femtonårsåldern ringer till polisen. Hon har just kastat ut sin väska genom fönstret och vill bli hämtad. 

När polisen kommer till platsen möter de flickan, men efter henne kommer två släktingar som försöker hindra henne samtidigt som de försöker skyla henne. 

Polisen ska senare beskriva situationen som kaotisk och hätsk. I polisbilen berättar flickan varför hon ringt. 

– De vill gifta bort mig, säger hon. 

Sedan 2014 är det olagligt i Sverige att tvinga någon gifta sig. Men av 48 utredningar i Sverige har bara en lett till åtal och fällande dom. I Uddevalla har man sedan 2014 utrett tre fall. Resultatet: Inget har lett till åtal. 

Svårigheterna i utredningarna är flera. Få inblandade vill prata och det handlar också om att förstå och tolka kulturella uttryck för att visa att flickorna blivit bortgifta. 

– Ska jag bevisa äktenskapsliknande förbindelser är det jag som ska visa vad som inom en grupp är att jämställa med det. Vilka regler som finns inom en grupp, säger kammaråklagare Katarina Olsson. 

Avgörande i de tre fall i Uddevalla har varit att flickorna dragit tillbaka sina uppgifter. 

 – Det blir självklart svårt att bevisa vad som är sanningen. Om en person säger en sak, som man tror på och man kan se skäl varför personen ändrar sig, men i en domstol är det jag som ska bevisa att det inte är något rimligt tvivel. 

Fakta: Så säger lagen om äktenskapstvång

Den som genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmår en person att ingå ett äktenskap som är giltigt i den stat där det ingås, i den stat enligt vars lag det ingås eller i en stat i vilken minst en av makarna är medborgare eller har hemvist döms för äktenskapstvång till fängelse i högst fyra år.

Detsamma gäller den som på sätt som anges i första stycket förmår någon att ingå en äktenskapsliknande förbindelse, om den ingås enligt regler som gäller inom en grupp och som

  • Innebär att parterna betraktas som makar och anses ha rättigheter eller skyldigheter i förhållande till varandra, och
  • Innefattar frågan om upplösning av förbindelsen. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".