Gunilla Holm, Sabina Johansson, skolkuratorer på Margretegärdesskolan i Uddevalla
1 av 3
Gunilla Holm och Sabina Johansson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Närbild på lagbok och en hjälpbroschyr med texten "Du har rätt till ett eget liv". Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
2 av 3
Teamet i Uddevalla arbetar för att stötta ungdomar som utsätts för hedersförtryck. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Fatma och Mariam Hassan
3 av 3
Fatma och Mariam Hassan Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Uddevallateam hjälper unga som utsätts för hedersförtryck

"Vi får aldrig vara rädda att fråga"
1:40 min

"Vi möter hedersförtryck varje dag", säger skolkuratorn Sabina Johansson. Hon är med i en grupp som ska hjälpa unga som riskerar att bli bortgifta mot sin vilja.

I Uddevalla har tre polisutredningar om tvångsäktenskap lagts ner de senaste åren, trots att lagen har skärpts. Men det är inte bara polis och åklagare som arbetar för att motverka hederskultur.

Sabina Johansson och kollegan Gunilla Holm jobbar båda som skolkuratorer, och är med i en grupp som arbetar för att motverka hedersförtryck. I gruppen ingår också socialtjänsten, fritidsgårdar, och ungdomsmottagningen. Men Sabina Johansson säger att det framför allt är i skolmiljön som de kan se tecken på att en flicka kan vara på väg att gifta sig mot sin vilja.

– Vi kan inte se det klart och tydligt, och det har inte hänt jättemånga gånger, men det skulle kunna vara ett tecken att man börjar använda slöja om man inte gjort det förut, säger hon och tillägger:

– Och då kan vi ställa frågan: är det tänkt att du ska förlova dig eller gifta dig? Eller om man från en dag till en annan bestämmer att man ska åka utomlands, då kanske vi ställer frågan till eleven eller till föräldrarna, där vi uttrycker vår oro, säger hon.

Även om de båda kuratorerna säger att tvångsgifte är ovanligt så ser de andra typer av hedersförtryck riktat mot unga i Uddevalla.

– Hederskulturen finns ju i vårt dagliga arbete på den här skolan, säger Sabina Johansson, kurator på Margretegärdeskolan i Uddevalla.

Hennes kollega Gunilla Holm har flera exempel på hur de hårda kraven hemifrån kan komma till uttryck.

– Man kanske har den med sig i sin kultur hemifrån, och det kan yttra sig som att man måste gå hem så fort skolan slutar, man får inte ha så mycket fritid. Man kanske inte kan delta i alla aktiviteter som skolan ordnar: resor, utflykter med mera, säger Gunilla Holm.

När det gäller lagen om tvångsäktenskap så skärptes den för två år sen för att markera att samhället inte accepterar tvångsäktenskap. Men hedersförtryck kan handla om relationer mellan föräldrar, barn, syskon, och det är ett långt steg att polisanmäla en familjemedlem. Och inte så lätt att berätta för kuratorn i skolan heller.

– Ja det är som med mycket annat i livet –  droger och självmord till exempel. Många saker är ju känsliga att prata om. Men vi får aldrig vara rädda för att ställa frågan. Vi måste fråga, menar Sabina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".