Robert Vilahamn på plats i Uganda och hans fotbollsakademi Vilahamn Soccer Academy. Foto: Privat
Robert Vilahamn på plats i byn Kateera i Uganda. Foto: Privat

Robert Vilahamn startar fotbollsakademi i Afrika

"Det växte en idé – här skulle jag vilja hjälpa till"
0:48 min

En fotbollsakademi i Uganda. Det har Robert Vilahamn, från Skalhamn utanför Lysekil, nyligen startat. Drömmen? Att laget ska spela Gothia cup.

Robert Vilahamn gjorde nio allsvenska matcher för IFK Göteborg i början av 2000-talet. Han fortsatte därefter att spela för bland annat FC Trollhättan, Qviding och Ytterby. 

Nu, efter spelarkarriären, har han startat fotbollsakademin Vilahamn Soccer Academy i Afrika och Uganda i byn Kateera. 

– När jag åkte till Uganda i somras så hade jag med mig 120 kilo fotbollsskor, västar, koner och träningskläder, säger Robert Vilahamn. 

Till och med distriktets borgmästare kom när Robert Vilahamn besökte sin akademi. Nu skänker han pengar så att laget i Uganda kan ha en tränare och åka på bortamatcher.

– När jag kom till skolan hade eleverna en trasig fotboll på 500 personer. Så barnen blev väldigt glada när de fick 30 nya bollar.  

Robert Vilahamns ambition är att besöka akademin i Uganda kontinuerligt och förhoppningen är att få dem att delta i Gothia Cup i framtiden.

– Min vision är att samla in material och leta sponsorer som gör att de ska kunna ha fler tränare, ha en egen buss samt kunna åka till Gothia Cup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".