Susanne Törnblom, verksamhetschef. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio
1 av 2
Susanne Törnblom, verksamhetschef och anställd av Backa Läkarhus som i dag slår upp portarna för sin filial i Brastad. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio
Britt-Marie Didriksson, aktionsgruppen Rädda Brastad vårdcentral. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio
2 av 2
Britt-Marie Didriksson, aktionsgruppen Rädda Brastad vårdcentral. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio

Efterlängtad vårdfilial öppnade i Brastad i dag

Britt-Marie Didriksson: Jag blir nästan tårögd
0:21 min

Det var kö utanför vårdfilialen i Brastad redan innan klockan nio i morse. På bara några timmar hade 30 personer listat sig på den efterlängtade vårdfilialen.

– Jag blir nästan tårögd av glädje, utryckte sig Britt-Marie Didriksson som varit aktiv i gruppen "Rädda Brastads vårdcentral" sedan snart ett år tillbaka, tillika fullmäktigeldamot i Lysekil för Liberalerna.

I början av sommaren stängde Västra Götalandsregionen vårdcentralen då den inte ansågs gå ihop ekonomiskt. De 2000 listade blev istället hänvisade  till Närhälsan i Lysekil.

Men 3 000 namnunderskrifter senare, överklaganden och aktivt agiterande gav till slut resultat.

Även om avståndet till Lysekil och vårdcentralen där är kort, så har aktionsgruppen envist hållit fast vid att vårdcentralen i Brastad behövs.

– Nära vård är bra för de äldre och att slippa resa, avslutar Britt-Marie Didriksson.

Nu är det privata företaget Backa Läkarhus som driver vårdfilialen i Brastad efter godkännande från Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".