Närbild på tablettkartor med receptfritt paracetamol. Foto: Nora Lorek / TT
Arkivbild. Foto: Nora Lorek / TT

Nu skärps reglerna kring paracetamol ytterligare

Johan Wallén: Vi tror inte vi kan förhindra allt
0:58 min

Nu ska det bli svårare för unga att överdosera paracetamol i självskadesyfte. Från och med i dag får personer under 18 år bara köpa ett paket paracetamol åt gången.

Sedan 2009 har Giftinformationscentralen fått allt fler samtal om febernedsättande och smärtstillande läkemedel med paracetamol. Förfrågningar som gäller förgiftningssymtom hos barn mellan 10-19 år har ökat med 39 procent. Det har fått Svenska apoteksföreningen att agera.

– Vi försöker att förhindra förgiftningstillstånd genom att minska tillgängligheten, säger Chenar Molin, kvalitetsspecialist och läkemedelsansvarig på apoteket Kronan i Uddevalla.

Från den 1 november 2015 får läkemedel med paracetamol inte längre säljas i livsmedelsbutiker. Det sedan Giftinformationscentralen larmat om ökade förgiftningsfall bland yngre. Nu får alltså inte apoteken sälja fler än ett paket åt gången till personer under 18 år.

Syftet är enligt Svenska apoteksföreningen att minska risken för överdosering och användning av paracetamol i självdestruktivt syfte bland unga.

Vad har apoteket för ansvar?
– Det är viktigt att vi ser till att apotekspersonalen ger en bra rådgivning vid all försäljning, men i synnerhet av medicin som innehåller paracetamol, säger Johan Wallén, VD på Svenska Apoteksföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".