Ett virrvarr av förgreningsdosor, mobilladdare och elkablar. Foto: Gorm Kallestad/TT
1 av 2
"En fjärdedel av alla bränder startar på grund av elektriska orsaker", säger räddningschef Bernt Eriksson. Foto: Gorm Kallestad/TT
Bernt Eriksson. Foto: Charlott Holmåker/Sveriges Radio.
2 av 2
Bernt Eriksson, förbunds- och räddningschef Mitt Bohuslän. Foto: Charlott Holmåker/Sveriges Radio.

Räddningschefen: Så brandsäkrar du ditt hem

0:50 min

Brandvarnare med fungerande batterier, brandsläckare och se till så att din el är säker i hemmet. Det är några tips från räddningsförbundet Mitt Bohuslän.

I höst har vi kunnat läsa om bränder i hem, bland annat den tragiska olyckan i helgen där en familj i Karlstad omkom. 

– Vi har ett ansvar för våra egna liv och vår egen säkerhet. Därför ska det finnas brandvarnare i varje hem, säger Bernt Eriksson, förbunds- och räddningschef på Mitt Bohuslän. 

Förutom brandvarnare rekommenderar Bernt Eriksson att man har en brandsläckare hemma, att den som tänder ett ljus också släcker det och att man har koll på att elsäkerheten i hemmet. 

– Ungefär 20 till 25 procent av alla bränder startar på grund av elektriska orsaker.

Därför understryker han vikten av att ha en jordfelsbrytare och att man byter ut trasiga sladdar och förlängningskablar. 

– Har du sedan brandvarnare på varje våning och gärna sammankopplade, en sexkilos pulversläckare så att man själv kan agera, då har man kommit långt, säger Bernt Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista