Kran och tända ljus på alla helgons dag.
Alla Helgons dag infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio

Många ljus tänds för de döda på Alla helgons dag

Nils Melin: Jag ser det som en glad högtid
1:36 min

På lördag är det Alla Helgons dag, en högtid då många av oss tänder ljus för att minnas nära och kära som inte längre finns bland oss.

– Min mormor och morfar ligger här borta, jag är här och tänder ljus för dem, säger Annelie Skog på Norra kyrkogården i Uddevalla.

Hon är inte ensam. Under lördagen väntas människor vallfärda till kyrkogårdar för att lägga ned kransar och tända ljus vid gravstenar och minneslundar. 

– Det är underbart vackert på Alla Helgonakvällen - det lyser överallt, säger Eva som berättar om kyrkogården där hennes anhöriga är begravda. 

– Det är viktigt att man minns och hedrar, säger Nils Melin, som föredrar att se det som en glad högtid, och tillägger:

– Jag tror inte man ska minnas de gamla som tråkigt utan det ska vara glädje över det hela.

Fakta: Alla helgons dag och Alla själars dag

Tidigt i den kristna kyrkan började man fira helgon och minnet av martyrer. Helgon var människor man höll särskilda, heliga. Till martyrer räknas människor som dött för sin tro.

Det blev till slut många dagar att fira och ett behov uppstod av att samla helgonen och martyrerna utan namn till en egen helgondag.

För cirka tusen år sedan införde därför den tyskromerske kejsaren Ludvig den fromme en gemensam dag för alla de helgon som inte kunde få egna dagar i almanackan.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2016 infaller alla helgons dag lördag 5 november. 

Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen, då vi minns och hedrar våra döda närstående. 

Källa: Svenska kyrkan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".