Konstnären Ronja Kruus från Trollhättan. Foto: Martin Doshe
21-åriga bildläraren Ronja Kruus från Trollhättan deltar i SVT:s Konstnärsdrömmen. Foto: Martin Doshe

Trollhättekonstnär sätter färg på ny SVT-serie

Ronja Kruus: Jag måste hoppa på det här tåget
1:36 min

I SVT:s nya programserie Konstnärsdrömmen ställs tio stycken amatörkonstnärer inför olika utmaningar. Ronja Kruus från Trollhättan såg sin chans.

21-åriga Ronja Kruus, som jobbar som bildlärare på Sylteskolan i Trollhättan är en av deltagarna.

– Jag har väntat hela tiden på att det ska komma ett tillfälle men det har aldrig funnits ett forum som passat mig. När det här kom kände jag att det var min grej, säger Ronja Kruus.

Men konkurrensen var hård. Arbetsprov och timslånga telefonintervjuer ledde slutligen upp till en slutaudition i Stockholm där tjugo blev tio.

– När jag först hörde att det var klassiskt måleri tänkte jag klassiska renässansmålningar, men det finns ju så mycket mer, akvarell och akryl, för min del är det olja.

Domare i serien är erkände konstnären Ernst Billgren och konstkritikern Mårten Castenfors. I början tänkte Ronja att det inte spelade så stor roll, att hon var trygg i sig, men under seriens gång ändrade hon sin åsikt.

– Jag har tagit deras råd på väldigt stort allvar, de vet vad de snackar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".