Kampen är över för autistiske Anders mor

För ett par veckor sen öppnade Trollhättans kommun ett unikt boende för personer med autism. Velanda serviceboende eller ”Bo Leva Lära” är namnet på den nybyggda gården med sex små lägenheter i Velanda. Hit har 25-årige Anders Rydenstam flyttat efter att hans mor haft en lång kamp med kommunen om ett boende.

En av de första som flyttat in är 25-årige Anders Rydenstam, vars föräldrar kämpat i fem år för att få ett boende till honom.

- Det är fantastiskt fint, säger Anders mor Lena Rydenstam, vars son Anders förutom autism har epilepsi och en grav utvecklingsstörning.

Tydlig pedagogik och individuell anpassning till varje person ska ge honom och de andra en reell möjlighet att BO, det vill säga ha ett hem för framtiden, LEVA, det vill säga ha ett gott och innehållsrikt liv och LÄRA, det vill säga utvecklas och klara vardagssysslor efter sin förmåga. Bo, leva , lära.

Anders ska ha en egen gris i lagårn:
- Han älskar grisar, säger Anders mor som är glad över att Anders har fått en plats på Velanda serviceboende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".