Kommunhuset i Lysekil. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio.

Lysekils kommun hyr bostäder för 10 miljoner om året utan hyresavtal

Ronald Rombrant (LP): Det är en salig soppa
1:16 min

Lysekils kommun betalar drygt 10 miljoner kronor om året för omsorgsbostäder trots att inget hyresavtal tecknats. Nu ska kommunens revisorer granska affären.

Sedan 2010 hyr Lysekils kommun omsorgsboenden av den kooperativa hyresrättsföreningen Lysekils omsorgsbostäder. Det är Stångenäshemmet i Brastad och Lysekilshemmet i Lysekil som kommunen betalar för. Men det enda avtalet som finns är ett samverkan- och blockhyresavtal från 2010. I det står det inget om hyran.

– Om det inte finns tydliga avtal är det en risk att kommunen betalar mer än vad vi egentligen ska, säger Ronald Rombrant (LP), oppositionsråd i Lysekils kommun.

Fakturorna kommer per kvartal och på ett år blir kostnaderna drygt 10 miljoner kronor. All administration sköts av Riksbyggen via Kooperativa hyresrättsföreningen Lysekils omsorgsbostäder.

Ser du några brister i avtalet ni har med kommunen nu?

– Vi anser att vi har haft ett korrekt avtal, men vi tar åt oss av kritiken och kommunrevisionen ska kolla på detta nu, säger Roland Karlsson, ordförande i kooperativa hyresrättsföreningen Lysekils omsorgsbostäder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".