Silhuett av en kvinna som håller ett vinglas i handen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kampanj varnar för riskzonen innan alkoholism

Ebba Carlsson: Riskbruk av alkohol är ett problem som behöver uppmärksammas
0:57 min

Var femte man och var åttonde kvinna i Sverige dricker riskabelt mycket alkohol. Därför står ett tjugotal organisationer bakom kampanjen Vecka 45. Målet – att uppmärksamma riskbruk av alkohol.

Dricker du dig berusad minst en gång i månaden? Är svaret ja kan du höra till den del av befolkningen som riskkonsumerar alkohol. Du är i så fall inte ensam. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att var femte man och var åttonde kvinna konsumerar alkohol på ett sätt som kan leda till skador. I genomsnitt dricker personer över 15 år 9,4 liter ren alkohol per år.

För att motverka detta är vecka 45 utsedd till uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol. Bakom kampanjen står både ideella nykterhetsorganisationer och olika kommunala och regionala enheter.

Som ett led i satsningen kommer representanter från Hälsofrämjande sjukhus att finnas för att svara på frågor om riskbruk av alkohol utanför matsalarna på Näl och Uddevalla sjukhus.

– Vi riktar oss till alla våra målgrupper, såväl patienter, medarbetare och befolkning, säger Ebba Carlsson, processledare på Hälsofrämjande sjukhus, NU-sjukvården.

Fakta: Det här är riskbruk

Riskbruk av alkohol handlar om den konsumtion som ännu inte har utvecklats till missbruk eller beroende, men som riskerar att göra det om den fortsätter. Konsumtionen innebär en klar risk för att utveckla kroppsliga skador.

För att ange ett riskbruk i mängd alkoholdryck används den här definitionen (ett standardglas innehåller 12 gram alkohol):

  • Om en man dricker mer än 14 standardglas per vecka
  • Om en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka

Eller:

  • Om en man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • Om en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.

Källa: Västra Götalandsregionen, IQ.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".