En ung kvinna surfar på sin smartphone. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Svenskarna surfar mer och mer med mobilen

0:37 min

65 procent av befolkningen surfar med mobilen varje dag. Det är en en av slutsatserna i årets undersökning "Svenskarna och internet".

Underhållning, informationssökning, spel och umgänge. Sätten som de tillfrågade Trollhätteborna använder internet är många och skiftande.

I dag släpptes undersökningen "Svenskarna och internet", en årlig undersökning som utförs av Internetstiftelsen i Sverige (IIS). Rapporten innehåller både trender och tendenser när det gäller internetanvändande, såväl som detaljer om specifika saker som appar.

Undersökningen bekräftar att de Trollhättebor som P4 Väst pratade med om internet i dag är typiska för de svenska internetanvändarna.

Bland annat visar undersökningen att den dagliga användningen av sociala medier har mer än fördubblats under de senaste sex åren, från 28 procent 2010 till 58 procent i år.

De som använder sociala nätverk gör det lite drygt en timme om dagen eller sju timmar i veckan. Kvinnor ägnar i genomsnitt mer tid än män åt sociala medier, 7,8 timmar per vecka jämfört med männens 6,3 timmar. 

Fler än hälften av åttaåringar har en egen mobil och internet har gått om tv som den viktigaste källan till information.

Fakta: Internetanvändning i siffror

Internettillgången har de senaste åren legat stabilt strax över 90 procent och 82 procent använder internet dagligen, vilket är en ökning med 2 procentenheter sedan 2015.

Det blir allt vanligare att ha både dator, surfplatta och smart mobil. Det finns nu i genomsnitt 2,07 datorer och 1,13 surfplattor per hushåll.

92 procent har en dator, 81 procent en smart mobil och 65 procent en surfplatta. Redan i åttaårsåldern har över hälften (55 procent) tillgång till en egen smart mobil.

I genomsnitt använder vi internet 24 timmar i veckan. Drygt 9 av dessa är via mobilen, en ökning med en timme sedan förra året.

Personer mellan 16 och 25 år ägnar i genomsnitt nästan 40 timmar i veckan åt internet.

Källa: Internetstiftelsen i Sverige (IIS)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista