Kulturhuset Eden och Folket hus i Lilla Edet. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
30e november ska budgetförslaget röstas igenom. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Lilla Edets förlust: 27 miljoner på ett år

Julia Färjhage (C): Svårt att göra satsningar
1:25 min

En budget som överskrids har gjort att stora nedskrivningar slår hårt mot Lilla Edets kommun. Nu går flera partier ihop och skriver en budget för att rädda ekonomin.

– Vi är i en väldigt bekymmersam situation, säger Julia Färjhage (C), oppositionsråd i Lilla Edet.

En tertialrapport som kom i juni visade att Lilla Edets kommun stod inför en extra svår ekonomisk situation i år. Då infördes sparkrav och åtstramningar i form av anställningsstopp och inköpsstopp.

– Det är en kortsiktig lösning, nu ska vi ställa om vår organisation så den fungerar, säger Ingemar Ottosson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Trots åtstramningar ser kommunen ut att gå minus en halv miljon kronor när året är slut. Utöver det görs stora nedskrivningar på 26,6 miljoner av bland annat fastigheter som tidigare varit tillgångar. Detta gör att kommunen totalt får en ekonomisk förlust på 27,1 miljoner kronor.

Finns det fler avskrivningar ni kommer behöva göra framöver?

– Jag hoppas att vi har städat upp det mesta, men det kan dyka upp mer, säger Ingemar Ottosson (S).

Efter förhandlingar mellan alla partier utom Sverigedemokraterna läggs ett budgetförslag av oppositionen (M, MP, KD, C) och majoriteten (S, V, L). Förslaget ska tas upp för beslut den 30e november på ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte.

När kan man förvänta sig att kommunen har en ekonomi som fungerar?

– Vi har ett mål på 8 miljoner överskott nästa år, så det ska vi ha år 2017, säger Ingemar Ottosson (S).

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".