Martin Saliba.
Martin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla. Foto: P4 Väst / Scanpix / TT

Martin Saliba lämnas inte ut till Sverige

Polisens utredare Sten-Rune Timmersjö: Jag är förvånad
0:54 min

Livstidsdömde trippelmördaren Martin Saliba lämnas inte ut från Libanon till Sverige, uppger justitiedepartementet.

– Vi har fått besked från svenska ambassaden att libanesiska myndigheter har valt att avslå Sveriges utlämningsframställan. Ärendet är avslutat hos justitiedepartementet och vidarebefordras tillbaka till kriminalvården, säger Pontus Bergsten, på justitiedepartementets enhet för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete, till P4 Väst.

Bröderna Martin och Mark Saliba dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla förra året. 

Men innan hovrätten avkunnade sin dom flydde Martin Saliba via Danmark och Turkiet till Libanon, där han har njutit av ett liv i frihet. Det i ett land som saknar utlämningsavtal med Sverige.

Men Saliba greps sedan i Libanon i september, efter att Sverige begärt honom utlämnad. Nu kommer beskedet att han inte kommer att lämnas ut från Libanon till Sverige.

– Libanon hänvisar till att han är libanesisk medborgare, säger Bergsten.

Om Saliba fortsatt kommer vara frihetsberövad i Libanon är oklart.

Att han inte utlämnas är något som förvånar polisens utredare Sten-Rune Timmersjö.

– Jag tycker det är tråkigt, jag tycker att han skulle suttit i ett svenskt fängelse eftersom han är dömd här. Sen är jag lite förvånad över varför man har tagit in honom till ett libanesiskt fängelse, men inte lämnar ut honom. Det är jag förvånad över, säger Sten-Rune Timmersjö.

Det är Kriminalvården som har begärt Saliba utlämnad. Myndigheten vill inte kommentera enskilda fall, men generellt så finns det en annan möjlighet om personen inte blir utlämnad till Sverige.

– Om man inte får personen hit så är en annan möjlighet att titta på vilka rättsliga möjligheter det finns att eventuellt överföra ett svensk straff till ett annat land, säger Lisa Gezelius, som är sektionschef på Kriminalvården till P4 Väst.

Om en person inte blir utlämnad är det så att ni ofta tittar på möjligheten att personen ska få avtjäna sitt straff i det andra landet?

– Man bör ju titta på de rättsliga möjligheter som finns i det aktuella fallet, säger hon.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem säger till P4 Väst att han tror att Martin Saliba fortsätta kommer att vara frihetsberövad i Libanon.

– Det skulle vara en skymf mot de anhöriga om han släpptes. Och jag utgår faktiskt från att det inte kommer att ske, utan att det löses på något vettigt sätt, säger Sven-Erik Alhem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".