En tandläkare med instrument. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Fler än hundra skadade av privattandläkare

Kent Larsson: Jag har mått fruktansvärt dåligt
0:30 min

Tandläkaren missbrukade på jobbet. Men trots anmälningar till vårdföretag och myndigheter kontrollerades aldrig vården patienterna fick – och skadorna på patienterna blev fler och fler.

Bildspel i artikeln – hör de drabbade berätta

Nu ligger över hundra fall hos försäkringsbolag och tandläkaren har legitimationen kvar.

Det var på försommaren 2013 som personalen slog larm om situationen på tandläkarmottagningen. För vårdbolaget Praktikertjänst berättade de om hur tandläkaren drack alkohol under arbetstid. Det försvann läkarsprit och narkotikaklassad medicin från kliniken.

Praktikertjänst upprättade då en handlingsplan för tandläkaren och anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Trots larm från personalen kontrollerades aldrig de ingrepp som tandläkaren utfört på tusentals patienter. Efter ett år avslutade Ivo utredningen av tandläkaren. Tandläkaren fick fortsätta att behandla patienter.

I dag, drygt tre år senare, har över hundra patientskade- och garantifall anmälts till försäkringsbolaget If. Det handlar bland annat om stifttänder som ramlar ur munnen, om lagningar ovanpå karies, om rotfyllningar som är felaktiga och om bryggor som sitter fel.

Kent Larsson lämnade kliniken 2013 efter att han fått en allvarlig infektion i munnen. 

– Jag hade ont, jävlar i min själ vad ont jag hade. Nu känner jag mig felbehandlad och är naturligtvis lite bitter. Varför ska man betala dyra pengar och få ett rent helvete av det?

Vet du mer eller är du drabbad? Hör av dig. Du har rätt att vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".