Tone och Berit. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
1 av 5
Tone och Berit på Hvaler Legesenter är nöjda med det norska husläkarsystemet. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Hvaler legesenter. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Michael Steffen. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
3 av 5
Michael Steffen. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Hvaler. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
4 av 5
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Skylt på Hvaler. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Husläkare blev succé i Norge

Berit: Doktorn känner ju igen en när man kommer tillbaka
2:09 min

Sverige måste satsa mer på primärvården. Det slås fast i den stora sjukvårdsutredningen Effektiv vård. I Norge satsade man för femton år sedan, och har nu ett system med husläkare som alla är nöjda med.

– Det är mycket bättre här, tycker Berit Manka.

Hon har tidigare bott i Sverige i 50 år, och nu sitter hon i väntrummet hos sin husläkare på Hvaler Legesenter utanför Fredrikstad.

– Doktorn känner ju igen en, när man kommer tillbaka, säger hon.

Hvaleröarna utanför Fredrikstad, som ligger ute i Skagerack och gränsar till Kosteröarna söderut, är en egen kommun med 4 500 invånare. Här bor många pensionärer. Det finns två vårdcentraler, och när fastläkarsystemet infördes blev varje allmänläkare sin egen företagare med sin egen lista på patienter. I Norge är landstingen är avskaffade och varje husläkare har direktavtal med kommunen.

Berit Mankas doktor heter Michael Steffen.

Jag känner mig privilegierad som har så stora kunskaper om mina patienter.

– Jag känner mig privilegierad som har så stora kunskaper om mina patienter. De som gick hos mig som nyfödda kommer tillbaka nu för preventivmedelsrådgivning, säger han.

Enligt norska utvärderingar är både läkare och patienter nöjda med fastläkarreformen. Michael Steffen berättar att han tjänar ungefär som en överläkare på ett sjukhus och kan styra över sin egen tid. Patienterna får träffa en doktor de känner. Till sjukhus kommer man bara efter remiss från sin läkare, eller i ambulans.

Göran Stiernstedt som har gjort utredningen Effektiv vård i Sverige tycker att det finns stora fördelar med det norska fastläkarsystemet.

– Framför allt kontinuiteten. Varje patient har sin egen läkare. Det andra är ett väl fungerande joursystem.

Han säger att de norska invånarna har möjlighet att söka akut i primärvården, vilket betyder att man i Norge inte belastar sjukhusen i lika hög utsträckning.

En hel del av det norska systemet tycker jag absolut vore värt att kopiera.

– En hel del av det norska systemet tycker jag absolut vore värt att kopiera, säger Göran Stiernstedt.

Men när Västra Götalandsregionen gör den största ekonomiska satsningen på primärvården sedan 2009 är det norska husläkarsystemet inget som man vill ta efter.

– Nej, det tror jag inte att vi kommer att kopiera. En av de nya saker vi kommer att ställa krav på är istället en kontaktsjuksköterska till de mest sjuka äldre, säger Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".