Munkedal får bakläxa av förvaltningsrätten

1:43 min

Munkedals kommun har som plan att deras fem äldreboendena ska bli två. Ett förslag som får kritik både från anhöriga och förvaltningsrätten.

 – Vi såg skäl att förslagen skulle inhiberas. Kommunen får alltså inte verkställa det här, förklarar Maria Jolfors Detert vid förvaltningsrätten i Göteborg.

Bakgrunden till förvaltningsrättens dom är en anmälan som kom in efter oktober månads kommunstyrelsemöte i Munkedal. Där hade man beslutat att en utredning kring kommunens äldreboenden skulle göras.

Utredningens huvudalternativ var att två boenden skulle byggas ut och tre få nytt användningsområde.

– På det underlaget vi har fått, tycker vi att ett beslut av den här storleken och betydelse ska bestämmas i kommunfullmäktige, inte bara av kommunstyrelsen förklarar Maria Jolfors Detert.

Nu blir det ett beslut för kommunfullmäktige i början av nästa år hur boendenas framtid ser ut.

Under de senaste dagarna har flera oroliga anhöriga hört av sig till P4 Väst. De vittnar om att en del äldre redan fått flytta och om dålig information för deras anhöriga, där många är gamla och sjuka.  

Men kommunen tillbakavisar att de äldre som just nu flyttar mellan olika hem är på grund av beslutet att ändra antalet äldreboenden. De menar att vissa av kommunens boenden är gamla och i dåligt skick, att andra boenden är bättre.

 – Just nu avvecklar vi boenden allt efter som. Det beror framförallt på att vi har tomma platser på andra håll i kommunen och att exempelvis Vässjegårdens fastighet är i så dåligt skick, säger Richard Persson som är Munkedals socialchef.

– Jag vill också vara tydlig: vi flyttar inte bara folk. Vi erbjuder brukare och deras anhöriga att byta boende, för så kraftigt är vissa fastigheters renoveringsbehov, avslutar Richard Persson.