Ensamt barn på lekplats. Foto: Jessica Gow/TT.
Ensamt barn på lekplats. Arkivbil. Foto: Jessica Gow/TT.

Utsatta barn får vänta på hjälp i Bengtsfors

Carl Kullgren (L): Kan förstå kritiken
0:57 min

Det tar för lång tid för Bengtsfors kommun att handlägga ärenden kring barn som far illa, det menar Inspektionen för vård och omsorg.

Bengtsfors kommun har tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vad det gäller handläggningen av ärenden för barn och unga. I en uppföljning har Ivo kommit fram till att det fortfarande finns brister, det skriver de i ett beslut. 

– Det har att göra med att vi har svårt att få utbildad personal i den utsträckning som vi behöver. Det hindrar ju inte att vi måste göra vårt bästa åt situationen, säger Carl Kullgren, liberal och ordförande i socialutskottet i Bengtsfors. 

Enligt Ivo är det allvarligt att handläggningstiderna är för långa och att det kan få allvarliga konsekvenser för barnen som får vänta. Carl Kullgren säger de förstår kritiken och att de jobbar för att förbättra personalsituationen. 

– Vi har på olika sätt ansträngt oss för att fylla personalluckorna. Det handlar om intensifierad rekrytering, kontakt med högskolorna och att ta in annan personal som fått vidareutbildning, säger Carl Kullgren. 

Det Bengtsfors kommun behöver nu göra en egen utredning, vidta åtgärder och sedan redovisa detta för Ivo senast 30 april 2017. 

Hur långt hoppas du att ni har kommit den 30 april 2017? 

– Det realistiska målet är att vi ska ha en socialtjänst som bemannad fullt ut, med fast anställd personal där vi inte behöver ha inhyrd personal, säger Carl Kullgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".