Vid infarten till Saab-området på Stallbacka i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
1 av 3
Vid infarten till Saab-området på Stallbacka i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Saabfabriken i Trollhättan. Foto: Adam Ihse
2 av 3
Före. Arkivbild. Foto: ADAM IHSE / TT
Saabfabriken i Trollhättan. Nu monteras skylten ned. Foto:
3 av 3
Efter. Läsarbild. Foto: Fredrik Almqvist.

En epok i graven – sista Saab-skyltarna försvinner

De sista Saab-skyltarna tas nu bort vid bilfabriken på Stallbacka i Trollhättan. En av de klassiska skyltarna skänks nu till museum.

Sedan 1949 har Saab tillverkat bilar i Trollhättan, men i somras meddelade elbilstillverkaren Nevs att den sista Saab-bilen är byggd där och att företaget i stället ska använda sitt eget varumärke. Det gör att alla skyltar med varumärket Saab nu ska försvinna och ett landmärke i Trollhättan förändras nu för alltid.

Under veckan har flera av de stora Saab-skyltarna plockats ner. Enligt Nevs presschef Ulrika Hultgren håller alla skyltar nu på att monteras ner och ska vara borta innan årsskiftet.  

I veckan försvann en skylt som många gånger visats i media runt om i världen. Den stod vid infarten till området vid fabriken.

Den skylten kommer Nevs i början av december att skänka till Saabmuseet i Trollhättan. Enligt Hultgren gör företaget det eftersom skylten har ett historiskt värde. 

Även skylten på fabriksväggen har monterats ner, det skedde under onsdagen.

I somras startade en namninsamling för att K-märka Saab-skylten vid bilfabriken på Stallbacka. Drygt 1 400 personer skrev under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".