Rasmus Skaremark-Solberg. Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio.
Dansare Rasmus Skaremark-Solberg efter föreställningen "Utmaningar". Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio.

"Utmaningar" vill lösa konflikt genom dans

Dansare: Vi utgår från lekar
3:48 min

Genom dans vill Regionteater Västs föreställning "Utmaningar" vända barnens problem till möjligheter.

– Vi utgår ofta från olika lekar och så blir det en konflikt i dem. Vi försöker att bryta oss loss från det och löser konflikter med rörelse, berättar Rasmus Skaremark-Solberg, dansare. 

Dansteaterföreställningen "Utmaningar" riktar sig mot en ung publik som möter flera olika konfliktsituationer där individer ställs mot varandra eller där någon är annorlunda än en större grupp.

– Vi spelar för sex- till åttaåringar och de tar till sig väldigt snabbt och analyserar inte så mycket. Utan ser det direkt och är mer med på vad som händer på ett annat sätt än en vuxen publik kanske är. För dem är det oftast självklart vad som händer, beskriver Rasmus Skaremark-Solberg den unga publikens respons.

Under medryckande 45 minuters speltid synliggör ensemblen genom dans hur det är att ta ställning eller lösa problem i vardagen genom att kommunicera med varandra. Publiken får också vara beredd på att stå själv på scen när föreställningen avrundas.

– Att visa på en glädje att vara tillsammans, göra något tillsammans i en grupp och att alla får vara med. Det är det vi försöker att komma till i slutet, understryker Rasmus Skaremark-Solberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".