Inklippt bild på Martin Saliba över en karta som beskriver hans flyktväg från Sverige till Libanon. Foto: P4 Väst /Scanpix/TT
Foto: P4 Väst/TT

Saliba åtalad i Libanon

Firas Jonblat: Libanon har hårdare straff
1:46 min

Livstidsdömde trippelmördaren Martin Saliba, som flydde från Sverige innan domen avkunnades, kan komma att dömas till döden i Libanon där han nu är åtalad.

Att Martin Saliba, som är dömd till livstid i hovrätten i Sverige för trippelmord, kan dömas enligt libanesiska lagar framgår av beslutet om att landet inte kommer att utlämna honom till Sverige, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Om Martin Saliba döms för morden även i Libanon riskerar han hårdare straff än det livstidsstraff som han fick i den svenska hovrätten. 

– Libanon tillämpar hårdare straff än vad Sverige gör. De har både dödsstraff och livstidsstraff som inte är begränsade, säger Firas Jonblat, reporter på Ekot som har kunskap om Libanons rättssystem. 

Det råder delade meningar om huruvida Saliba kan dömas enligt sharia-lagar. Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, säger till SVT Väst att Saliba kan dömas efter sharia-lagar och att offrens familjer har mycket att säga till om och att de praktiken kan kräva "öga för öga - tand för tand".

Firas Jonblat menar däremot att Libanon inte tillämpar sharia-lagar, men att det finns civillagar där anhöriga har möjlighet att exempelvis begära ersättning eller benåda en gärningsman. Enligt honom kan civillagarna se olika ut beroende på religion, men samtidigt står den libanesiska lagen över civillagarna.

Libanon vill inte lämna ut Martin Saliba eftersom han är libanesisk medborgare och eftersom det inte finns något utlämningsavtal mellan Sverige och Libanon.

Saliba flydde till Libanon innan han dömdes till livstids fängelse av hovrätten för trippelmordet i Uddevalla förra året.

Vad som kommer hända nu och om Martin Saliba kommer sitta fängslad i Libanon är fortfarande oklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".