Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Rättegång om bebisdöd

Bilresa kan vara avgörande bevis mot pappan

I dag inleddes rättegången mot den pappa som misstänks för att ha dödat sitt barn. Längden på en bilresa kan komma att avgöra om mannen är skyldig eller inte.

Rättegången kommer pågå i tre dagar och handlar om två olika misstänkta brott. Det ena när barnet dog och det andra när barnet fick ett benbrott vid ett annat tillfälle.

Pappan kom in i rättssalen iklädd en blårutig skjorta. Han såg oberörd ut under tiden som åklagaren läste upp vad han misstänkts för. Han tittade mestadels rakt fram mot åklagaren som satt mitt emot honom.

Han ringde och sa att (sonen) var livlös och inte andades.

– Det är pappan som har orsakat barnet skadorna, sade åklagaren Caroline Fransson i början av rättegången.

Barnet hade bland annat skallskador när det kom in till sjukhus och det ledde senare till att barnet dog.

Det var några åhörare som var på plats i rättssalen och det hördes gråt när åklagaren läste upp vad mannen misstänks ha gjort mot barnet. Pappan misstänks ha misshandlat barnet med kraftigt våld.

Den aktuella dagen i juli ska pappan ha varit ute och kört bil när barnet blev livlöst. Han ringde då till mamman och tillsammans åkte de in till sjukhuset Näl i Trollhättan.

Först berättade pappan att skadorna på barnet kunde komma av att han hade bromsat kraftigt när han körde. Men enligt experter som åklagaren har pratat med är det osannolikt.

I slutet av utredningen ändrade pappan sig och berättade i stället i förhör att han hade tappat barnet i golvet i hallen i familjens bostad och att det kunde ha orsakat skadorna på barnet.

Men även det anser sig åklagaren kunna motbevisa. Och det genom bevisning kring bilresan. Bilresan ska ha tagit ungefär en timme och enligt obduktionsrapporten ska barnet ha fått skadorna en "kort tid" innan det kom in till sjukhuset, sade åklagaren. En kort tid handlar då om minuter och inte timmar. Åklagaren menar därför att pappans berättelse inte kan stämma - att barnets skador måste ha uppkommit under bilresan och inte i bostaden.

Pappan nekar dock till anklagelserna och hans advokat menar att mannen ska frikännas. Det går heller inte att motbevisa pappans berättelse om vad som hände, menar försvaret.

Advokaten tolkar obduktionsrapporten på ett annat sätt än åklagaren och menar att rapporten inte alls visar att barnet måste ha fått skadorna under bilresan.

Därmed ser frågan om hur obduktionsprotokollet ska tolkas ut att bli viktig för om mannen är skyldig eller inte.

Under eftermiddagen inleddes förhöret med pappan och han berättade om när han tappade barnet.

– När jag skulle böja mig ner och plocka upp en påse, böjde jag mig för mycket och jag hann inte reagera överhuvudtaget. Jag tappade honom. Han låg bara där, han såg orörlig ut och låg bara där. Jag fick panik och kollade över honom. Men han hade inga skador och hjärtat slog, sade pappan.

Den unga mannen pratade med ungefär samma relativt höga tempo och samma låga tonläge genom hela förhöret. Han berättade detaljerat om allt han kom ihåg från den dagen i juli.

Under eftermiddagen förhördes även mamman som först också misstänktes för brott, men som nu helt friats ifrån misstankarna.

Det var ett stundtals känslosamt förhör. Hon berättar med gråten i halsen om hur glad hon var att bli gravid och berättade sedan om dagen i juli.

– Han ringde och sa att (sonen) var livlös och inte andades. Jag fattade först inte att det var sant, säger mamman om samtal från pappan.

Åklagaren vill att pappan ska döms för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Han misstänks även för att ha misshandlat barnet när sonen bara var sex veckor gammal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".