Bilar på landsväg i mörker.
Arkivbild. Foto: Schröder, Tor Erik/TT

Funktionshindrad irrade runt på vägar i tolv timmar

"Han kunde ha dött"
2:00 min

Tre gånger den senaste veckan har en man gett sig av till fots ut på vägarna från ett särskilt boende i Trollhättan. Människor i hans närhet undrar nu hur de ska kunna skydda honom.

I söndags var mannen ute och gick i tolv timmar i sträck. Kim – som egentligen heter något annat – känner mannen väl och anser att han riskerar livet på både sig själv och trafikanter på mörka vägar.

– Han kunde ha dött. Han kunde ha blivit överkörd av en bil, säger Kim.

Mannen bor på ett så kallat LSS-boende i Trollhättan. Förra fredagen var han borta i flera timmar innan personalen till slut kunde plocka upp honom efter larm från folk som känt igen honom, gående ute i trafiken på en krokig väg, i skymningen. Kim berättar att polisen inte lyssnade när personalen ringde.

– Polisen sa att om inte boendepersonalen kan göra nånting så kan inte de göra det heller.

– Och då gick ju mannen mitt ute i bilvägen, tillägger Kim.

I söndags var det dags igen. Mannen gav sig iväg på egen hand vid niotiden på morgonen. Personal var ute och letade i fyra timmar. När det började mörkna anmäldes han som försvunnen, och hittades vid Båberg av en polispatrull vid niotiden på kvällen

Då hade han gått från Trollhättan till Vänersborg, och var på väg tillbaka till Trollhättan igen. På boendet larmade man psykiatrins mobila team.

– De pratade med honom och sa att han inte var tillräckligt dålig för att läggas in på psyk. De tyckte att han var ganska lugn och att han bara behövde sova, säger Kim och tillägger:

– Men det var ju inte konstigt att han var lugn.  Han hade ju varit ute och gått hela dagen.

Eva Blixt, verksamhetschef för den psykiatriska öppenvården, säger att hon inte kan uttala sig om det här speciella fallet. Men hon säger att det i princip inte skulle finnas några hinder för att det mobila teamet kör en person från ett LSS-boende till sjukhus för psykiatrisk vård.

– Om personen själv vill så kan man ju göra det, säger hon.

Händer det att ni ser att det har gjorts en annan bedömning än den som borde gjorts?

– Det är svårt att säga. Alla bedömningar sker i stunden. Det är ju sällan man kan förutse allting som kommer att hända, säger Eva Blixt.

Och Kim är rädd för att mannen kommer att ge sig ut på vägarna igen.

– Det kommer att hända igen. Det vet alla som varit inblandade i det här. Polisen, psykiatrin, alla vet det, påstår Kim.

Från polisen säger man att orsaken till att man inte hjälpte till första gången mannen försvann är att man fick larmet från LSS-boendet, och inte direkt från någon som såg honom ute i trafiken.

Andra gången, när mannen var borta i tolv timmar, ryckte polisen ut eftersom han var anmäld försvunnen, och då agerade man enligt räddningstjänstlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".