En kvinna ligger i tandläkarstolen. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Försäkringskassan kräver tandläkaren på pengar

Linda Olofsson, Försäkringskassan: Prövar ärenden just nu
1:52 min

Efter den tandvårdsskandal som P4 Väst avslöjat kommer nu Försäkringskassan att kräva tandläkaren på pengar i ärenden där behandlingar har behövt göras om.

– Tittar vi bakåt i tiden är det totalt 22 ärenden där vi har ställt återkrav mot den här tandläkaren. Sedan finns det tio så kallade omgörningsärenden och dem prövar vi just nu, säger Linda Olofsson, områdeschef för tandvårdsstödet på Försäkringskassan. 

Den privattandläkare som vi har granskat har jobbat på en klinik i Västsverige i flera decennier och har behandlat tusentals patienter. Närmare 150 personer har nu anmält till försäkringsbolag att de drabbats av felbehandlingar och skador.

Men vid sidan av försäkringsärendena har också Försäkringskassan flera utredningar om tandläkaren. De handlar om felaktigt uttag av det statliga tandvårdsstödet, som innebär att tandläkare får pengar för att täcka en del av patienternas kostnader vid olika behandlingar.

Just nu handlägger Försäkringskassan tio omgörningsärenden. Exakt hur stora återkraven mot den förre tandläkaren kommer att bli, kan Försäkringskassan inte svara på. Men tandvårdsstödet varierar för olika behandlingar från 50 kronor till drygt 30 000 kronor i varje enskilt fall.

De ärendena prövar ni just nu och där kommer det att kunna riktas krav mot tandläkaren?

– Ja precis, och där kommer det troligtvis innebära att krav riktas mot den förre vårdgivaren.

Det är de nya ägarna på kliniken i Västsverige som har anmält omgörningsärendena till Försäkringskassan. Från kliniken säger man till P4 Väst att man med största sannolikhet kommer att skicka in fler fall där behandlingar behövt göras om.

Enligt Linda Olofsson på Försäkringskassan utreds alla ärenden, och om det upptäcks att tandvårdsstöd betalats ut för felaktiga behandlingar, kommer ytterligare krav att riktas mot tandläkaren.

– Ja, men det är en bedömning i varje ärende om huruvida omgörningen godkänns eller inte. Men så fort den godkänns följer en återkravsprocess.

Och om tandläkaren inte betalar? 

– Då drivs det vidare till en så kallad statlig fordran, säger Linda Olofsson. 

Relaterat

Mer om P4 Väst granskar: Tandvårdsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".