Påtryckningar påverkar läkare

Det är påtryckningar från läkemdelsindustrin som gör att läkare ofta skriver ut helt verkningslösa preparat till patienter, det säger Jan Håkansson. Han är läkare och ordförande i en av landets läkemedelskommiteér.
Det skrivs ut piller och preparat mot åkommor de inte alls är avsedda för och det kallar socialstyrelsen för irrationell läkemedelsbehandling. Det handlar om att läkare skriver ut dyra och helt verkningslösa preparat. -Till exempel läkemedel mot depressionen och magsår, används mot allt lindrigare obehag, säger Jan Håkansson. Det finns alltså ingen som helst bevisad effekt av tex Losec mot magkatarr. Den enda effekten, som går att påvisa är klirret i kassan, hos läkemdelsföretaget. Att läkare påverkas av läkemedelsindustrin till att skriva ut nya och onödigt dyra läkemedel, det tror inte Ann- Charlotte Knutsson på, hon är marknadsföringschef på Astra Zeneca. Hon säger till Radio Väst att hon tror att läkare tillsammans med patienten avgör vilken medicin som ska väljas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".