Lars Ahngnell, verksamhetschef BUP NU-sjukvården. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Lars Ahngnell, verksamhetschef för barn - och ungdomspsykiatrin iinom NU-sjukvården. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

BUP-chefen om vårdmöjligheterna under jul

Lars Ahngnell: Vi skiljer på akut och planerad vård
0:55 min

Under julen finns ingen planerad verksamhet inom NU-sjukvården. Handlar det inte om akuta ärenden har patienter på Barn & ungdomspsykiatrin ingenstans att vända sig.

Under röda dagar arbetar NU-sjukvården på ett annat sätt än på vardagar. Personalstyrkan minskar och tillgången på vård likaså.

– Det vi kan göra är en god planering och förbereda inför helgerna som kan bli jobbiga för patienter, säger Lars Ahngnell, verksamhetschef på BUP i NU-sjukvården.

På helger hänvisas patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin inom NU-sjukvården till sjukvårdsrådgivningen 1177.

– Det enda vi kan göra är en medicinsk bedömning och avgöra om personen behöver akutvård eller inte, säger Karin Hagelin, områdeschef för 1177 i Västra Götaland.

Hur kommer det sig att ni hänvisar till 1177?

– Dygnet runt finns det en överläkare som har barnpsykiatrisk kompetens för akutfall via 1177, men vi behöver bli bättre på att kommunicera det, säger Lars Ahngnell, verksamhetschef på BUP i NU-sjukvården.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".