#P4Västgranskar

Patienter får betala när tandläkaren vägrar

2:22 min

Bengt Jansson tvingades göra om två kronor i sin mun. Men tandläkaren betalar inte självrisken – då får Bengt Jansson stå för notan.

P4 Väst har i en rad inslag berättat om hur närmare tvåhundra personer anmält att de har drabbats av fel- och skador efter att ha fått vård av en tandläkare i vårt område.

Flera av de fall som godkänts av försäkringsbolaget If täcks av tandläkarens egen försäkring. Men enligt If betalar tandläkaren inte sin självrisk på 10 000 kronor.

Istället hamnar tandläkarens självrisk i knät hos patienterna som inte får full ersättning, utan då får ersättning för alla kostnader som överstiger 10 000 kronor.

Och för patienten Bengt Jansson får det stora konsekvenser. Han fick två tandkronor i början av 2015. Månaderna efter fick han stora besvär med inflammationer och kariesangrepp under kronorna. IF bedömer det som ett garantiärende. 

Men ersättningen från tandläkarens försäkring äts upp av självrisken. Kvar till Bengt Jansson blir noll kronor. 

– Jag tycker att If står på tandläkarens sida. Det skulle kännas som en upprättelse att få hela skadan, säger han och tillägger:

– Det som är gjort är gjort och kan inte göras ogjort. Den enda upprättelse vi kan få är ersättning för våra skador.

If:s informationschef Caroline Uliana säger till P4 Väst att varken patienterna eller If ska stå för självrisken.

–  I det här fallet finns det ju en ansvarig person och han väljer att inte betala. 

Hon uppmanar istället de drabbade patienterna att ta ärendet till domstol. 

 – Mitt råd är att de här patienterna går samman och tillsammans stämmer tandläkaren för att få ut de pengar man faktiskt har rätt till, säger hon.

P4 Väst har kontaktat tandläkaren som inte vill kommentera uppgifterna om garantiärendena. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista