Jan Olsson,  insatsledare i Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.
När man sover fungerar inte luktsinnet. Därför är en brandvarnare en billig livförsäkring, säger insatsledare Jan Olsson. Foto: Maria Johansson/Sveriges Radio.

Räddningstjänsten: Brandvarnare är en billig livsförsäkring

Jan Olsson, insatsledare: Fyra personer miste livet för inget väckte dem
0:35 min

En fungerande brandvarnare kan rädda liv, det säger Jan Olsson på räddningstjänsten. Just nu uppmärksammas det på Brandvarnardagen.

– När vi lägger oss och sover är det inget som väcker oss på grund av att det luktar bränt. Det är så viktigt att vi har brandvarnaren som kan väcka oss på natten, säger Jan Olsson insatsledare i Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.

Brandvarnardagen belyser hur viktigt det är att släcka sina ljus efter sig och regelbundet kolla så brandvarnarna fungerar. 

– Batteriet kan ta slut på ett par månader så när det behöver bytas ska man göra det direkt och inte vänta. Många kanske inte har ett batteri hemma, glömmer bort att byta och sedan är skadan framme och så får det en sådan tragisk utgång.

Hur ofta man ska byta batteri varierar. Jan Olsson menar på att det är från situation till situation och att huvudsaken är att man har brandvarnare och pulversläckare i sina hem.

– Brandvarnare är en enkel och skapligt billig livförsäkring. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".