Ann-Chriztine Ericsson, avdelningschef för tandvård inom Praktikertjänst.
Ann-Chriztine Ericsson, avdelningschef för tandvård inom Praktikertjänst. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio

Praktikertjänst: Dålig vård en konsekvens av missbruket

Ann-Chriztine Ericsson: Annars hade det inte blivit så här
1:13 min

Vårdföretaget Praktikertjänst ser en direkt koppling mellan tandläkarens missbruk och de fel och skador patienter nu anmält.

P4 Väst kunde i dag avslöja att åklagare har startat en förutredning för att granska om tandläkaren kan ha gjort sig skyldig till brott när han behandlade patienter samtidigt som han missbrukade. 

Ann-Chriztine Ericsson, affärsområdeschef hos vårdföretaget Praktikertjänst, säger att de ser en direkt koppling mellan tandläkarens missbruk och de fel och skador som nu har anmälts. 

– Det är en konsekvens av missbruket som vårdkvalitén blir på det här sättet.

Är det så?

– Hade det inte varit för missbruket antar jag att det inte hade behövt blir på det här sättet.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge säger till P4 Väst att man nu tänker hålla ett förhör med en specialisttandläkare men också hämta in material från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, den myndighet som granskade tandläkarens missbruk men som inte granskade den vård patienterna fått. 

 – Det handlar om att få ett bredare beslutsunderlag, säger chefsåklagare Daniels Edsbagge.

Efter att informationen har gåtts igenom ska åklagarkammaren i Göteborg fatta beslut om förundersökning ska inledas. Tandläkaren är inte misstänkt för något brott. 

Relaterat

Mer om P4 Väst granskar: Tandvårdsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".