Vladimir Antonov. Foto: Jonas Fröberg / SvD / TT
Vladimir Antonov. Arkivbild. Foto: Jonas Fröberg / SvD / TT

Ryska mejl ny bevisning mot Saabtoppar

Chefsåklagare Olof Sahlgren: Stärker misstankarna
1:47 min

Det finns nya bevis mot de tidigare toppcheferna på Saab Automobile som är åtalade för grova ekobrott. Det handlar om stora mängder mejl.

– Vissa av de mejlen som är utväxlade mellan de åtalade personerna stärker misstankarna mot dem, säger chefsåklagare Olof Sahlgren till P4 Väst.

De nya bevisen består bland annat av flera hundra sidor med e-postmeddelanden. Några av dem är ifrån den ryske affärsmannen Vladmir Antonov. Han ville bli delägare i Saab, men fick inte det.

Andra mejl är mellan olika chefer på företaget. De är skickade under våren 2011 när biltillverkaren hade enorma ekonomiska problem, i december samma år gick sedan företaget i konkurs.

Det är nu flera tidigare chefer som är åtalade för grova ekobrott, däribland den förre ägaren holländaren Victor Muller och förre vdn Jan-Åke Jonsson.

De misstänkta nekar till brott och advokaterna håller inte med om att bevisningen har stärkts.

– Jag delar inte åklagarens uppfattning, säger Mullers advokat Hans Strandberg.

– Det är inte min uppfattning att bevisningen har stärkts. Men jag vill inte lämna några fler kommentar just nu eftersom ett förarbete inför huvudförhandlingen pågår, säger Jonssons advokat Bengt H Nilsson.

Ett av brotten som cheferna misstänks för handlar om ett falskt avtal med falska fakturor.

Saab fick in över 30 miljoner kronor genom ett återförsäljaravtal i Ukraina.

Enligt fakturorna kom pengarna från ett företag på Cypern, men det stämmer inte enligt åklagaren. Olof Sahlgren menar i stället att det var den ryske affärsmannen Antonov som gick in med pengarna.

– Han var ju förbjuden, både indirekt och direkt, att finansiera Saab och jag vill hävda att mejltrafiken visar att Vladimir Antonov var inblandad i den här transaktionen.

De nya bevisen kommer efter att Ekobrottsmyndigheten till slut fått ta del av material från husrannsakningar i Holland.

– Det materialet har vi väntat på i över tre års tid, säger chefsåklagare Olof Sahlgren. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".