Solveig Andersson. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio.
Solveig Andersson. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio.
Lärarlönelyftet

Läraren: Vill veta varför jag inte fått något lönelyft

Solveig Andersson: Det känns inte alls bra
1:34 min

Solveig Andersson är lärare i Uddevalla kommun och hon är inte nöjd med sättet som kommunen har hanterat införandet av lärarlönelyftet.

Missnöjet bland lärarna i Uddevalla kommun växer, en av lärarna som är missnöjd är Solveig Andersson. 

– Jag berättar för att jag inte har något att förlora. Jag går i pension nästa sommar och jag blir inte drabbad om jag inte får någon mer löneförhöjning innan dess. Men jag förstår de som har flera år kvar och inte vill ställa upp offentligt och prata om varför de inte har fått något lärarlönelyft, säger Solveig Andersson. 

Det sätt som Uddevalla kommun har valt att hantera lärarlönelyftet tycker Solveig Andersson är dåligt. Hon tycker att de borde ha gått mer på fackens linje och varit mer tydliga med vem som ska få. 

– Det vi egentligen vill är att få en motivering. Vi har inte fått någon motivering överhuvudtaget, utan bara krasst att du får tyvärr inga pengar. Det känns inte alls bra, jag tycker det är det minsta man kan begära, säger Solveig Andersson. 

En konsekvens av att lärarlönelyftet, enligt många lärare, har hanterats dåligt tror Solveig Andersson kan bli att många lärare söker sig till andra arbetsplatser och nya yrken. 

– De lärarna som inte har fått något lärarlönelyft kommer säkert att se sig om efter nya jobb, andra jobb kanske inte ens inom skolans värld. Jag orkar inte med ett halvår kvar som yrkesverksam, jag står ut det här sista halvåret sedan går jag i pension, säger Solveig Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".