Strid om avskedad lärare

Nu är det klart att gymnasieläraren som hade två heltidstjänster samtidigt, en i Tanum och en i Uddevalla, står utan jobb. Den ena jobbet tar slut till sommaren, och i dagarna får läraren besked om att han avskedas från jobbet i Uddevalla. Men facket tänker ta strid för läraren, eftersom Lärarförbundet menar att det inte finns tillräckliga skäl för att ge honom sparken.
Läraren fick sparken efter att det kommit fram att han haft två jobb samtidigt, ett heltidsjobb på ett av yrkesprogrammen på Östrabogymnasiet i Uddevalla och en likartad tjänst på gymnasieskolan i Tanum - båda tjänsterna hade fri arbetstid. Men efter att facket förhandlat med Tanums kommun så är läraren inte längre sparkad, men han fortsätter inte heller på den tjänst han haft, den löpte ändå bara fram till sommaren. Vad gäller tjänsten i Uddevalla, som är en tillsvidareanställning, så får läraren ett brev i dagarna om att han är avskedad. Enligt förvaltningschefen Thor Svensson så har läraren brutit mot anställningsavtalet genom att han haft en så omfattande bisyssla. Han tycker också att detta är en förtroendefråga, läraren har inte berättat om det andra jobbet, vilket påverkar kommunens förtroende för honom, enligt Svensson. Men enligt Lärarförbundets Jonas Forsberg så strider inte det här mot något avtal, och därför kan läraren inte avskedas. Forsberg säger dessutom att läraren visst talat om för kommunen att han hade ett till jobb. Så därom råder det skilda meningar. Facket ska ta ställning till vad som händer härnäst under de kommande dagarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".