Martin Saliba inklippt i en kartbild Libanon.
Foto: Polisen. Grafik: Sveriges Radio P4 Väst

Fallet Martin Saliba blir fråga för regeringen

Cecilia Riddselius, justitiedepartementet om Martin Saliba
1:33 min

Nu har Kriminalvården vänt sig till regeringen för att se över möjligheten att trippelmordsdömde Martin Saliba kan avtjäna sitt straff i Libanon, uppger SVT Väst.

I ett brev till regeringen vill Kriminalvården nu att Sverige ska fråga Libanon om Saliba kan avtjäna sitt straff i libanesiskt fängelse. För att det ska bli aktuellt ska det finnas ”synnerliga skäl” för Saliba att avtjäna sittstraff utomlands.

Frågan ska nu utredas av justitiedepartementet. 

– Det handlar dels om den enskildes anknytning till landet. Men tittar också på vad det är för land, hur det ser ut med rättssäkerheten, korruption och i fängelset, säger Cecilia Riddselius på justitiedepartementet.

Hon berättar att frågan nu kommer att utredas de kommande veckorna innan regeringen tar ställning.

Det var i september som Martin Saliba greps i Libanon, åtta månader efter att han dömdes för trippelmordet i Uddevalla. Libanon har sagt att man inte tänker lämna ut Martin Saliba eftersom han är libanesisk medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".