Västerlandaskolan Lilla Edet.
Västerlandaskolan Lilla Edet. Foto: Sveriges Radio P4 Väst

Infekterad skolfråga i Lilla Edet avgörs ikväll

Ikväll avgörs ödet för byskolorna Hjärtum, Nygård och Västerlanda i Lilla Edets kommun.

I kväll ska en av de hetaste frågorna i Lilla Edet avgöras i kommunfullmäktige. Det handlar om byskolorna ska finnas kvar eller inte. Ett beslut som har skapat stora protester.

– Jag hoppas att skolorna blir kvar och att vi får en långsiktig och partiöverskridande överenskommelse, säger Julia Färjhage, centerpartistiskt oppositionsråd i Lilla Edet.

Men kommunalrådet Ingemar Ottosson (S) önskar att kvällens beslut följer kommunstyrelsens förslag.

– Det förslaget innebär att Fuxernaskolan, Rirsjönskolan, Lödöse och Ström kommer att vara kommunens fyra skolenheter och inte ha byskolorna kvar, säger han.

Byskolorna är redan stängda efter ett beslut i utbildningsnämnden, men det beslutet har underkänts i domstol. Förvaltningsrätten ansåg att ett beslut att stänga skolorna skulle ha tagits av kommunfullmäktige.

I stället ska alltså kommunfullmäktige fatta ett beslut och om det blir en permanent nedläggning eller om skolorna ska öppna igen. Om det blir en öppning återstår det att se när skolorna kan öppna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".