Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
En korg med leksaker. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
2 av 2
Arkivbild. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Misstänkt pappa släpps på fri fot

Åklagaren Caroline Fransson yrkar på sju till åtta års fängelse för den pappa som är åtalad för att ha dödat sin egen bebis. Pappans advokat vill att han ska frias.

När rättegången i dag avslutades släpptes pappan på fri fot av Vänersborgs tingsrätt. Han såg då uppenbart lättad ut.

Enligt åklagaren betyder dagens beslut inte att det, trots frisläppandet, är säkert att mannen kommer att frias. 

– Enligt tingsrätten rör det sig om tidigare ostraffad person som är fast förankrad i det svenska samhället och då ansåg de inte att det fanns häktningsskäl, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson till P4 Väst.

– Som tingsrätten sade är detta inte en förprövning av ansvarsfrågan. Det här förändrar inte hur man ser på misstankegraden i de aktuella brotten.

Den sista rättegångsdagen innehöll bland annat åklagarens slutplädering där Caroline Fransson började att berätta vilka skador bebisen hade. Det var skallfrakturer och hjärnblödningar som orsakade döden.

Och skadorna ska ha orsakats av pappan, enligt åklagaren. Det är den ende person som umgicks med barnet när sonen skadades, sade åklagaren.

– Det är uppenbart att barnet inte kan ha orsakat sina skador själv. Jag menar att barnet satt i en bilstol när detta hände. Barnet fick sina skador när han var tillsammans med sin pappa, sade åklagare Caroline Fransson och tillade:

– Pappan var likgiltig inför vad som hände bebisen.

Pappan, som har varit häktad i flera månader men nu iklädd civila kläder, tittade ner i bordet framför honom och skakade på huvudet när åklagaren berättade om varför han ska dömas.

Han själv nekar till att ha dödat sitt eget barn och menar att det handlade om en olyckshändelse.

Han har tidigare sagt att han tappat barnet i golvet och att det är anledningen till att barnet senare dog.

– Jag har inte börjat sörja min son än, då skulle jag gå under, säger han.

Dom meddelas 22 december klockan 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".