Bild på en tom tandläkarstol. I bilden syns texten tandvårdsskandalen. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Tandläkaren utsatte patienterna för livsfara

Karin Fagerberg, chef på Ivo: Brister på samtliga områden
1:58 min

Ivo underkänner i en ny granskning tandläkarens yrkeskompetens och vill dra tillbaka hans legitimation. Tandläkarens metoder bedöms också som potentiellt livsfarliga.

Nu är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) klar med granskningen av den tandläkare som P4 Väst rapporterat om. Efter att en patient anmält tandläkaren till Inspektionen för vård och omsorg i mars i år har tillsynsmyndigheten gått igenom tio av tandläkarens patientjournaler. I samtliga tio journaler konstaterar Ivo stora fel och brister och bedömer att tandläkaren är grovt oskicklig på sitt yrke.

Granskningen visar på brister inom samtliga områden.

– Granskningen visar på brister inom samtliga områden: tandlossning, kariesbehandling och rotfyllnad, säger Karin Fagerberg, avdelningschef på Ivo, avdelning Sydväst.

Tandläkaren ska bland annat ha skrivit ut antibiotika som strider mot rekommendationerna, och för vissa patienter kan vården ha varit direkt livshotande eftersom tandläkaren missat att notera blödningsrisker och överkänslighet mot medicin.

I ett fall konstaterar Ivo att tandläkarens behandling strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet och att tanden i det aktuella fallet har borrats sönder "i en riktning som är i det närmaste otänkbar". 

För många av patienterna som P4 Väst har varit i kontakt med kommer Ivos utlåtande flera år för sent. På Ivo anser man att de drabbade patienterna inte har fått den vård de har rätt till.

– Det har också blivit ett ökat vårdbehov eftersom behandlingarna inte har blivit rätt från början, säger Karin Fagerberg, avdelningschef på Ivo.

Redan 2013 anmäldes tandläkaren som en så kallad riskindivid, då tittade Ivo inte på den vård patienterna fått. Karin Fagerberg på Ivo beklagar i dag att så många drabbats av dålig vård, men ser ingen anledning att ändra myndighetens arbetssätt vid liknande fall i framtiden:

– Nej, det gör jag inte i nuläget, säger hon.

 

Det här kritiserar Inspektionen för vård och omsorg:

  • Tandläkaren har inte fört journal på det strukturerade vis som man ska. Ivo har granskat tio journaler och konstaterar att alla saknar strukturerad, utförlig information.

  • Alla tio journaler som Ivo har granskat saknar uppgifter om patienternas övriga hälsotillstånd, vilka eventuella andra sjukdomar de har eller mediciner som de tar. Det innebär att patienter som har blödningssjukdomar, är allergiska mot penicillin eller som har diabetes har utsatts för livshotande risker.

  • Röntgenbilderna i de tio granskade journalerna är dåliga eller saknas. Trots att flera röntgenbilder visar på omfattande kariesangrepp kan Ivo inte se att tandläkaren har gjort tillräckliga åtgärder för att behandla karies.

  • Ivo kritiserar tandläkarens planering. Hos flera patienter åtgärdas bara en liten del av patientens problem. Resten lämnar tandläkaren obehandlat. 

  • Tandläkaren har inte i ett enda granskat fall diagnosticerat och behandlat tandlossning på rätt sätt.

  • Tandläkaren har gjort kronor och broar som lossar påfallande ofta. Passformen är dålig. Tänder som är i skick att dras ut har ändå fått kronor, ibland ovanpå karies.

  • Tandläkaren har dragit ut tänder men lämnat tandrötter utan att dokumentera det i journalen. Trots att en patient klagade på obehag från bihålan har tandläkaren inte utrett orsaken. Det visade sig senare att rester av tandläkarens rotfyllningsmaterial orsakade besvären i bihålan.

  • Flera av patienterna har fått sina tandrötter sönderborrade. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".